Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η άντληση νερού σε μικρά βάθη είναι μια αρχαία υπόθεση. Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια που δημιουργεί οργανωμένες κοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσει το πιο πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή του, το νερό! Προτιμάει να βρίσκεται κοντά σε ποτάμια αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Πόλεμοι, ίντριγκες και ανταγωνισμοί κοινωνιών τον υποχρεώνουν πολλές φορές μακριά από το νερό. Έτσι αναγκάζεται να επινοήσει τρόπους για την εύρεσή του και την αποθήκευσή του.

Στην αρχή κάποιο λάκοι που χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές νερού όταν βρέχει, αργότερα σκάβει βαθύτερα για τη δημιουργία πηγαδιών μέχρι να ανακαλύψει τα μηχανικά τρυπάνια και να πάει ακόμη πιο βαθιά για την αναζήτηση νερού δημιουργώντας τις πρώτες υδρογεωτρήσεις όπου έπρεπε πρώτα να βρουν τρόπο .

Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται σύγχρονα γεωτρύπανα που εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια για άντληση νερού σε μεγάλες ποσότητες. Ταυτόχρονα χρειάζεται και η κρατική μέριμνα για τη σωστή διαχείριση του νερού για την αποφυγή σπατάλης του πλέον πολύτιμου τροφικού θησαυρού.

Οι γεωτρήσεις νερού συνοδεύονται, από τις περισσότερες εταιρείες όπως είναι η Δημας Γεωτρησεις (από τις παλαιότερες του χώρου στην Ελλάδα), με ειδικες μελέτες που ασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα μιας πετυχημένης γεώτρησης. Οι μελέτες απαιτούν τοπογράφους, μηχανικούς, γεωλόγους αλλά και την εμπειρία των βετεράνων στη γεώτρηση νερού.

Το κάθε έργο γεώτρησης είναι μοναδικό ως περίπτωση καθώς εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως: το βάθος που βρισκεται το νερό, τα υλικά του εδάφους που πρέπει να διαπεράσει το τρυπάνι, η ποιότητα υλικών στο σύστημα σωληνώσεων, η αξιοπιστία στις αντλίες γεώτρησης, το κόστος μεταφορικών κ.α. Έτσι η τιμή μιας γεώτρησης ποικίλει ανάλογα την περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται μεγάλες προσφορές καθώς ο κλάδος των γεωτρήσεων (όπως και οι περισσότεροι στον κατασκευαστικό τομέα) έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και έτσι οι τιμές στις γεωτρήσεις νερού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.



Ευχαριστούμε για τις πηγές
Wikipedia
Geotriseis.Com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου